sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Ahdistaa


Oon puhunut nyt lääkärini kanssa siitä mahdollisuudesta, että sairastaisinko epävakaat persoonallisuutta . Mua pelottaa melko varmasti vastauksen olevan kyllä, mut se olis todella helpottavaa saada diagnoosi, koska tiedän ettei pelkkä vaikea masennus kuvaa tätä oloa mikä mulla on.

"Epävakaata persoonallisuutta on aiemmin kutsuttu rajatilaoireyhtymäksi. Ihmisen mieliala, minäkuva, ihmissuhteet ja käyttäytyminen ovat hyvin vaihtelevia ja epävakaita. Heillä ei ole juurikaan kykyä sietää ahdistusta, vaikeuksia tai yksin oloa. Tyhjyyden ja hajoamisen tuntemukset ovat yleisiä. Heidän identiteettinsä on muotoutumaton ja muistuttaa pienen lapsen emotionaalista kokemista.
Ihmissuhteissaan ja seksuaalisuudessaan he ovat kiihkeitä, epävakaita, takertuvia sekä vaativia ja heidän tunnetilansa vaihtelevat herkästi äärimmäisestä ihailusta ja hullaantumisesta torjuvaan mitätöintiin ja raivoon. Heillä voi olla runsaasti intensiivisiä ja kiihkeitä ihmissuhteita. Epävakailla ihmisillä on taipumus toimia harkitsemattomasti ja hetken mielijohteesta, jolloin uskottomuuskin on yleistä. Heillä saattaa esiintyä lyhyitä psykoottisia kausia ja itsetuhoisuutta. He ovat lapsuudessaan usein kokeneet emotionaalista laiminlyöntiä ja heillä voi olla samanaikaisesti monenlaisia syömishäiriöitä."

 Diagnoosin kriteerit:
Pysyvä käyttäytymismalli epävakaudesta ihmissuhteissa, käsityksessä itsestään, ja mielialoistaan ja merkittävä impulsiivisuus alkaen varhaisaikuisuudessa ja ilmenee useissa eri asiayhteyksissä, joiden lisäksi vähintään viisi tai useampaa seuraavaa:

(1) hätääntyneet ponnistelut välttää todellinen tai kuviteltu hylkääminen.
Huomautus: Ei sisällä itsetuhoista tai itseään vahingoittavaa käyttäytymistä joka on kuvattu kriteerissä 5.
(2) käyttäytymismalli epävakaita ja kiihkeitä ihmissuhteita joille on luonteenomaista vaihtelu äärimmäisestä ihailusta vähättelyyn
(3) identiteetin häiriintyneisyys: merkittävästi ja pysyvästi epävakaa käsitys tai tunne itsestä
(4) impulsiivisuus vähintään kahdella alueella jotka ovat todennäköisesti itseä vahingoittavia (esim., tuhlaaminen, seksi, aineiden väärinkäyttö, piittaamaton ajaminen, ahmimishäiriö).
Huomautus: Ei sisällä itsetuhoista tai itseään vahingoittavaa käyttäytymistä joka on kuvattu kriteerissä 5.
(5) toistuva itsemurhakäyttäytyminen, eleet, tai uhkaukset, tai itseään vahingoittava käyttäytyminen
(6) tunne-elämän epävakauden johdosta merkittävän herkästi reagoiva mieliala (esim. voimakas jaksottainen dysforia, ärtyisyys, tai ahdistuneisuus kestäen tavallisesti muutaman tunnin ja vain harvoin pidempään kuin muutaman päivän)
(7) jatkuvat tyhjyyden tunteet
(8) epäasiallisen voimakas viha tai vaikeudet kontrolloida vihaa (esim. menettää usein malttinsa, jatkuva kiukku, toistuvat fyysiset tappelut)
(9) tilapäiset, stressiin liittyvät paranoidiset (=vainoharhaiset) ajatukset tai vakavat erilliset oireet


10 kommenttia:

 1. toi kuulostaa mun elämältä! voih, tosin just alotin entisen lääkkeen lisäks toisen mielialan vaihteluja tasaavan lääkkeen saapi nähä mitä siiitäki tuleee! tsemii ja voimii sulle! halaus!

  VastaaPoista
 2. miksiköhän noi kriteerit kuulostaa mun arjelta. hui. rutistus sinulle <3

  VastaaPoista
 3. Haluun vaan sanoa, etta mika diagnoosi tuleekin niin sa paaset tasta kaikesta paskasta yli. Oot jo matkalla parantumiseen. Ma uskon suhun.

  VastaaPoista
 4. Itselläni todettu samainen persoonallisuushäiriö.(ennen diagnoosia monta vuotta syömisvammailua takana. Pitkä osastojakso myös läpikäytynä) Alkuun diagnoosi tuntui pelottavalta. "Toihan kuulostaa ihan hullulta" taisi olla ensimmäinen ajatus, kun luin ko. häiriön oireista. Näin jälkeenpäin kun asiaa on alkanut ymmärtämään enemmän, tuntuu jotenkin helpottavalta kun on saanut oireilleen selityksen. En sano, että nyt olisi jotenkin helpompaa tai että kaikki voisi laittaa häiriön syyksi, mutta nyt ymmärrän itseäni paremmin. Jaksamisia sulle, vaikka tiedän ettei sen saman pään kanssa eläminen ole todellakaan mitään juhlaa.

  VastaaPoista
 5. Säkin olet tärkeä :) Oon syönyt, koska en haluu kuolla!!! Paino on noussut, oon sekaisin ja pelottaa, vaikka en tiiä mitä pelkään xS Ja noi kriteerit kuulostaa myös mun arjelta :/ ja joskus sillo kevääl ku kävin psykiatril nii se puhu mulle just tosta epävakaasta persoonallisuushäiriöstä :/ Voimia <3 et ole yksin <33

  VastaaPoista
 6. hei apua oon lukenut sua nyt vaan mun puhelimella, en oo uskaltanut koneella ennenkuin nyt! mutta ooot ollu mielettömän vahva! ja parane!♥ ps . tein uuden blogin !

  VastaaPoista
 7. Mua ei ahdista rinnasta nyt silleen ku ennen, varmaan ku oon syöny :) Mut mua kuitenki ahdisti syödä mut erilailla :/ outoo

  VastaaPoista
 8. heys.

  ajattelin tuosta epävakaasta sanoa nyt muutaman sanan.

  ei se ole niin kamalaa kuin miltä kuulostaa. ite oon pärjäillyt tietoisesti sen kanssa jo kolme vuotta, tiedostamatta paljon pidempään ;)

  oikealla lääkityksellä ja psykoterapialla pääsee jo hyvään alkuun ja toimiva psykiatrian poliklinikan hoitokontakti on todella jees :)

  pärjäilyjä sinne.
  Nikki Ame

  VastaaPoista
 9. ps. älä aloita mitään ketiapiinia sisältävää lääkitystä. silloin aineenvaihdunta hidastuu ja lihoo.... mulla kävi niin ja vihaan sen vuoksi mun kroppaa... älä tee samaa virhettä.

  terveisin edelleen,
  Nikki Ame

  VastaaPoista
 10. Muista että sä olet maailman ihanin tyttö, vaikka sulla olisi mikä diagnoosi. Se ei tekisi susta yhtään huonompaa ihmistä.
  Ja samaa kuin bugger! tuossa jo sanoi - sä pääset kyllä kaikesta. Mäkin uskon suhun♥

  VastaaPoista

kirjoita kommenttisi ja pelasta päiväni

ps. Vastaan tästä eteenpäin blogiini :)